Koju ekspoziciji/otvor blende koristite za fotografisanje celog akvarija?
Ja sam po?etnik u fotkanju akvarija, pa sam uglavnom slikao kao sa duom ekspozicijom i manjim otvorom blende (zbog dubinske otrine) al sad sam neto probao sa velikim otvorom blende i kra?om ekspozicijom. Fotke mi tako izgledaju otrije i prirodnije. Jel to zbog kretanja vode ili je neto drugo u pitanju? Sony A200 je u pitanju. Kakva su vaa iskustva?
Reputacija: [ +19 ] Postovi: 496 Lokacija: beograd Registrovan: 10.02.09
Upisano u 10-04-2010 02:57
Mislio sam da znam ponesto o fotkanju dok se nisam dovatio slikanja akvarijuma
Ukratko:
1.Spremis akvarijum za fotkanje:obrises prednje staklo, malo zamracis da nema perlinga (kad upalis svu rasvetu on skoro odmah krece), primiris sve moguce turbulencije, i na neki nacin zamolis ribe da budu mirne Sto je sve u akvarijumu mirnije ekspozicije mogu biti duze. Slika se iz mracne sobe (zbog refleksija na staklu). Ima tu jos po neki detalja oko pripreme. Ako hoces bolje fotke moras dodati jos svetla osim osnovne aq rasvete koja se krece od 0,5-1w/lit. Bez blica - sem ako ne koristis eksterne postavljene iznad vode...
2. U zavisnosti od aparata i optike prvo kreces da se igras odnosom otvor blende/ekspozicija pri razlicitim ISO vrednostima. Ako su stanovnici izrazito mirni ekspozicije mogu ici do 1/20sec optimalno je 1/60sec za gro plan celog biljnog sa mirnim stanovnicima.
Takodje trazis i najbolji polozaj za fotkanje oces li blizu sirokougaono ili daleko zumirano...
Zatim u igru ubacujes i podesavanja WB (white balans) i izbor tipa osvetljenja.
.....I tako u krug malo pred akvarijumom, malo na kompu dok nedobijes zadovoljavajuce rezultate.
Evo ja se vec godinu dana zezam na zadatu temu i jos nisam zadovoljan...
Hvala @bio_biofizicar.
Dakle, due ekspozicije ne igraju ulogu, jer je ipak voda u pitanju. Ako ho?u da zatvaram blendu moram da dodam jo svetla, ili da pove?am ISO. Jo da vidim kakav mi je um pri ve?im ISO....
Reputacija: [ +19 ] Postovi: 496 Lokacija: beograd Registrovan: 10.02.09
Upisano u 12-04-2010 16:16
Upravo tako: gledas koliki ti je prihvatljiv sum od ISO u odnosu na kvalitet aparata kojim skljocas. Zatim u zavisnosti od rastojanja sa koga slikas biras otvor blende takav da prednji i zadnji plan budu u fokusu. Kada to postavis dobices ekspoziciju. U vecini slucaja ona ce biti preduga. Mozda je bolje onda promeniti malo rastojanje od akvarijuma da otvor blende moze biti veci (manji broj) za celo fokusno polje i poigrati se sa zumom. Onda ili dodas jos svetla ukrades malo na otvoru blende, malo na ekspoziciji, poigras se sa WB doradis na kompu....
Dodatno svetlo: sto je jace i vise iznad akvarijuma (ali maskirano od direktnog uticaja na aparat) i difuznije ili slave blicevi to bolje. Jako blizu postavljeno svetlo (sto je najcesci slucaj sa klasicnim aq osvetljenjem cesto "pregori" listove biljaku uz samu povrsinu vode, a prednji plan na dnu ostane podeksponiran i naravno sva zasencena mesta u akvarijumu ostanu crne mrlje na fotki (najcesce se javljaju na mestima gde se biljke zadnjeg plana nadviju nad nize). Zato je bolje dodatna svetla ili samu haubu pomeriti kod fotkanja sto vise napred, ali da bacaju ka zadnjem delu akvarijuma. Tako se osvetljavaju crne mrlje, prednji plan dobija vise, a visoke biljke manje svetla....
I naravno da napomenem slikati sa stativa ili ako nemas sa nepomicne podloge i sa ugradjenim tajmerom u aparatu....
Odlican primer kako se intezitet svetla brzo "topi" sa dubinom i onoga casa kada svetlo "prodire" u vodu su Coa-ina merenja u temi sa LINKA
Sam prelazak u vodu je vec gubitak od skoro 50%, pa sto dublje to manje....
Izmenio bio_biofizicar u 12-04-2010 16:21